Автор е на телевизионния сериал "Записки по българските въстания"

На 81 години почина българският киносценарист, режисьор и писател Веселин Бранев, съобщиха от Съюза на филмовите дейци, предаде БГНЕС. От 17 години Бранев живее в Канада, където е и починал вечерта на 21 февруари.

 

Името му на голям и значим творец ще остане завинаги в класиката на българското кино от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век с незабравими филми като "Най-дългата нощ", "Апостолите", "Хотел "Централ", "Убийства", "Разводи, разводи" и други. Негов е и прочутият телевизионен сериал в 13 серии "Записки по българските въстания".

 

Освен с разказите си, Веселин Бранев ще остане и с мемоарния си роман "Следеният човек", който получи извънредната награда за документалистика "Хеликон", 2007. и беше номиниран за наградата "Европейска книга".

 

Веселин Бранев е носител още на орден "Кирил и Методий" - I степен. "Най-дългата нощ" по негов сценарий, с режисьор Въло Радев, е отличен със "Златна роза" - Варна, 1967 г. "Хотел "Централ" от 1983 г., на който той е и сценарист и режисьор, печели награда в Авелино, Италия.