Под украинското знаме се чете „Слава на Украйна”

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан – този път в цветовете на украинското знаме. Освен изрисувания флаг, един от съветските войни също е в синьо и жълто. Под знамето се чете надпис „Слава на Украйна” и други послания.

 

Това е поредният случай, в който монументът в центъра на столицата бива „украсен” от неизвестни художници. Преди време фигурите на скулптурната композиция бяха изрисувани като герои от американски комикси, припомня БГНЕС. При друг набег на главите им бяха поставени качулки, подобни на тези на певиците от групата „Пуси Райът”.  

 

Днес при паметника се събра и група протестиращи.

 

Боядисването на Паметника на Съветската армия идва след последните динамични събития в Украйна, където президентът Виктор Янукович, заедно с други високопоставени представители на неговата администрация, бе отстранен от пост, а опозиционният лидер Юлия Тимошенко беше освободена от затвора. Ден по-рано Янукович сключи в Киев споразумение с опозицията за излизане от политическата и обществена криза, обхванала бившата съветска република след отказа на правителството да подпише Споразумение за асоцииране с Евросъюза.

 

Паметникът на Съветската армия за трети път изрисуванИзразът на подкрепа към опозицията в Киев съвпадна с Деня на Червената армия, който представители на различни леви организации почитат именно там. Очаквано те се възмутиха бурно от посегателството върху монумента.

 

Засега авторите на поредния шедьовър върху него остават неизвестни. Очаква се от Столичната община да организират почистването му.