Недоволните се бунтуват срещу уволнението на директора на училището

Трети пореден ден на протест в село Рибново. Учители и родители се бунтуват срещу уволнението на директора на училището. Учебните занятия не се провеждат, но въпреки това част от децата влязоха в училището. Отново ситуацията е разделена, от едната страна са поддръжниците на вече уволнения директор Манчо Джуркин, а от другата страна е кметът и хората, които подкрепят решението да бъде уволнен.

 

На протеста присъства и един от учредителите на партия „Помак” Ефрем Моллов. Неговото присъствие предизвика доста негативни реакции от страна на хората.

 

Учителите си искат обратно уволнения директорПризовавам децата да си идват на училище. Не може да спрем учебния процес, но 15 учители стачкуват, 10 други са в болнични. Ако някой каже, че се провежда учебен процес – лъже. Вчера дойде депутатът от ДПС Ахмед Башев, събра местния съвет на партията и им постави задача да изразят и другата позиция”, каза уволненият директор Манчо Джуркин.

 

Кметът на Рибново заяви, че той присъства пред училището, за да могат децата да влязат в учебните занятия и да даде спокойствие на учителите, които искат да работят спокойно. „Има 45 човека академичен персонал, 15 от които са обявили стачни действия. Останалите 30 са на работа. Тук съм, за да търсим компромис в цялата ситуация. През 2003 година имаше същата ситуация, тогава намерихме решение”, допълни той.

 

Тук става дума за монета с две страни и няма никакъв проблем. Всички в селото са роднини, проблемът е, че замесват помашкия въпрос”, категоричен бе Ефрем Моллов. 

 

Репортер: Екатерина Николова