В община Златарица не са получили нито един лев от програми за развитие

Кметът на Златарица обяви, че ще съди правителството. Причината - разпределението на 500 милиона лева от програмата за развитие на общините. Според градоначалника средствата са раздадени несправедливо и на партиен принцип.

 

От началото на годината Община Златарица е кандидатствала за финансиране с осем проекта, но нито един не е одобрен. Според кмета предложенията напълно са отговаряли на критериите на програмата, но въпреки това им е отказано финансиране.

 

Община Златарица не е получила нито лев! Според мен не са прозрачно разпределени средствата, не може Община Харманли да получи 7,5 млн.лв., а цялата великотърновска област да получи 8 млн. лв. За мен това е политическо решение и като виждам общините, които са получили средства, основно са общини на БСП и ДПС”, казва кметът Пенчо Чанев.

 

Най-наболелият проблем в общината е липсата на ВиК мрежа в селата Горско Ново село и Родина. Вече 20 години над 1200 жители от двете села ползват вода от местни водоизточници, която е негодна за пиене, тъй като концентрацията на нитрати надвишава два пъти допустимата норма.

 

Повишеното съдържание на нитрати в питейните води може да доведе до различна степен на кислородна недоимъчност, като най-тежката проява е в кърмаческа възраст, също при бременни жени. Консумацията може да причини стомашно-чревни проблеми, както и при хора,които са претърпели оперативни интервенции”, коментира д-р Лора Бижева – директор на Дирекция „Обществено здраве” към РЗИ Велико Търново.

 

На базата на изследване на водните проби от прокуратурата са направили предписание до кмета да вземе спешни мерки за отстраняване на проблема.

 

Кметът на Златарица изпратил писмо до министъра на финансите с искане за среща. Градоначалникът даде 20-дневен срок за отговор на министъра, след което ще бъдат предприети и по-радикални мерки като протести и блокади на улици.

 

Репортер: Кремена Недялкова