В много язовири има пет пъти по-малко вода от необходимия минимум

50 селища у нас са на воден режим заради липсата на сняг. По данни на екоминистерството в много язовири има пет пъти по-малко вода от необходимия минимум. Най-тревожна е ситуацията в областите Кюстендил, Шумен, Русе и Пловдив.

 

Пет асеновградски села, сред които и село Червен, са обречени на драстичен воден режим посред зима. Безводието удря в джоба хората, защото за пиене си купуват минерална вода, а водомерите отчитат въздуха в тръбите.

 

В Червен, както и в останалите четири села на режим, водоснабдяването се извършва гравитачно, от повърхностен водоизточник, чийто дебит е силно намалял. Заради недостатъчните валежи в момента драстично е спаднало нивото на язовирите в региона. Ако скоро не завали, вода за населението в засегнатите села ще се доставя с водоноски.

 

Другата причина за липсата на вода е остарелият водопровод. Проект за подмяна на старите тръби има, но пари няма. Необходими са 3 милиона лева.

 

Надяваме се Министерството на регионалното развитие да споделят проблема на хората, защото в тези населени места са засегнати над 5 хиляди души, а през лятото населението се увеличава двойно”, казва управителят на  ВиК - Пловдив инж. Манол Генов.

 

Репортер: Благой Бекриев