Министърът подчерта, че се подготвят законови промени за насърчаване на инвестиции

България се отлепя от дъното, но разбира се, мен това не ме задоволява. За мен е необходимо България да има още по-голям икономически растеж”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Сливен, предаде БГНЕС. Според него резултатите не могат да бъдат постигнати за осем месеца, но се върви в правилна посока.

 

Министърът на икономиката подчерта, че и за третото, и за четвъртото тримесечие данните ясно показват, че икономическият растеж е факт. Той посочи, че основната цел на правителството е подобряване на бизнес климата. През тези девет месеца, през които правителството на Пламен Орешарски управлява страната, ясно показахме, че бизнес климатът се подобрява, но най-важното е, че нито един член на опозицията, нито от неправителствена организация, няма конкретни забележки за бизнес климата на страната, защото всички признават, че България тръгна по пътя на икономическия растеж.

 

"Ние започнахме една акция за намаляване на регистрационния, лицензионния, разрешителния режими. Моето лично мнение е, че това не е достатъчно. За това в момента се подготвят значителни промени в Закона за насърчаване на инвестициите и най-вече в правилника за насърчаване на инвестициите", каза той и добави, че целта е това да бъде много по-съкратен закон, много по-опростен, който да даде повече шанс на инвеститорите. Чрез чужди и вътрешни инвестиции ще се разкрият нови работни места.

 

В следващия програмен период се очаква почти 72% от средствата да бъдат насочени към предприемачество, към подобряване на производствения процес и др., други 25% ще бъдат към зелена енергия, тъй като от това се нуждае българският бизнес. Министърът на икономиката и енергетиката обобщи, че очакванията за икономически растеж от приблизително 2% ще се сбъднат.