Измамниците, които стоят зад търговците на фактури, вече 15 години се изплъзват от закона

Кражба на чужди данни стои в основата на бизнеса с фалшиви фактури на „Илиянци”. Измамниците, които стоят зад търговците на фактури, вече 15 години се изплъзват на прокуратурата и данъчните, установи екипът на предаването „Разследване”.  


Зад стотиците фиктивни фактури стоят хора, които избират някоя реална фирма, вписват данните й в празните фактури, фалшифицират нейн печат, намират нерегистрирани касови апарати и печатат касови бонове за несъществуващи покупки от нейно име. Така, който иска да открадне пари от държавата, си купува фактура с тези данни, а после, ако някоя ревизия стигне до измамата, държавата атакува нищо неподозиращата фирма. Ето каква е схемата:


Елена Колева работи в една от фирмитe, чиито данни и касови бонове лъснаха върху фалшивите фактури на „Илиянци”. Върху онези фактури от скривалището на продавачката Хана, които разпиляхме на улицата.


Елена е счетоводител във фирмата. Обяснява ни, че шефът й си имал ядове с прокуратурата заради тези фактури. От фирмата не знаели, че някой продава полупопълнените бланки и касови бонове от тяхно име. Разбрали, когато данъчните хванали друга фирма с тяхна фактура да източва ДДС. Оказало се, че отново Хана от „Илиянци” е продала документа. Фирмата, не успяла да източи ДДС, заради засечката от НАП и намесата на прокурор.


Ето и друга фирма от разпиляните фактури. Управителят й иска анонимност и крием лицето му. Обяснява ни, че вече 5 години процъфтява бизнес с фактури от негово име, без съгласието му, и има над 10 случая на сериозни измами с тях, заради които си имал проблеми с МВР, прокуратура и данъчни.


Управителят се оплаква, че е пред инфаркт. До него редовно достигали новини за ревизии в държавни институции, които установили липси на пари от измами с негови фактури. Твърди, че касовите бонове, които издава фирмата му не приличат на фалшивите. Бизнесът му е малък – няма сили да се бори срещу мошениците и за това  измамите на гърба му продължават. А търговците на фактури спокойно си ги продават.


Кражбата на данни, която показахме днес е само малка част от целия хаос в борбата срещу измамите с фактури. Ще продължаваме да насочваме общественото внимание към този проблем.


Повече по темата гледайте във видеото.