Броят на бежанците у нас расте, а с него и негативните нагласи

Ще издържи ли социалната ни система на засилващия се бежански поток? Над 7 000 нелегални имигранти вече живеят у нас. А веднъж получили бежански статут, имат право на социални помощи, както всеки български гражданин.

 

Броят на бежанците у нас расте, а с това и негативните нагласи към тях. Всеки трети българин смята, че имигрантите трябва да бъдат изгонени (според „Медиана”), над 70 на сто не искат бежанци в своето населено място („Екзакта рисърч груп”), а най-голямото опасение е, че има риск бежанците да погълнат прекалено много средства на българската държава („Алфа рисърч”).

 

От Агенцията за социално подпомагане казват, че на 1 000 бежанци със статут - само една жена е на социални помощи.

 

Юсеф е сириец, баща на две деца. Може да кандидатства за помощ, но не го прави. Дори и да искаше обаче, шансовете му за социални помощи не са големи, защото от началото на тази година държавата спря да плаща детски на бежанците.

 

Днес семейството на Юсеф кандидатства за международен паспорт и тръгва за Германия. По данни на държавата близо 70 на сто от всички бежанци у нас искат да последват примера му. Т.е. притесненията за стабилността на социалната ни система се оказват напразни, защо обаче ни е страх:

 

„Навсякъде местните искат да имат привилегия над чуждите”, дава обяснение проф. Ивайло Диев.
 

Ние не ги искаме, те обаче ни харесват, поне в случая на Юсеф, който казва: „Добър народ са българите, аз такъв не съм виждал преди. Много ни помогнаха!”.

 

Повече по темата ще научите от видеото.