Спор по темата в студиото на "Здравей, България" между работодатели и синдикати

„Няма как да се случи реформата в професионалното образование без достъп на 15-годишните до трудов процес”. С тези думи зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков коментира едно от предложенията на БСК за регулация на трудовия пазар

 

Идеята на работодателите е да се регламентира възможността 15-годишните да работят законно.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че в момента 15-годишните работят, след като получат разрешение от Инспекцията по труда. Има регулация, този млад човек получава разрешение за дадено място и дадена работа, допълни Димитров. Така той очерта разликата между настоящото законодателство и идеята на БСК. 

 

„Абсолютен цинизъм” нарече Димитров думите на председателя на стопанската камара Божидар Данев, който се аргументира, че „15-годишните не могат да работят, а 13-годишните могат да раждат”. 

 

Според Пламен Димитров предложенията на БСК са скандални.

 

Бранков твърди, че става дума за дуална система и това да се даде шанс на онези, които отпадат в четвърти клас да има достъп до трудовия процес. Според Пламен Димитров обаче идеите на БСК за реформи в Кодекса на труда, както са представени, не са такива. 

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.