Полицията има план за действие в случай на протести като пловдивските

Със засилено полицейско присъствие се събуди днес Кърджали. Причината е, че днес Окръжният съд ще гледа делото по иска на Главното мюфтийство да му бъде върнати парцелът и сградата на Историческия музей в града.

 

Поради опасения от протести пред Съдебната палата, подобни на демонстрациите в Пловдив пред Джумая джамия, полицията се подготви с план за действие, а от Висшия духовен съвет на мюсюлманите съобщиха, че разчитат на полицейската охрана и не предвиждат контрапротести.

 

Главното мюфтийство разполага с нотариален акт от началото на миналия век, а строежът е започнал с дарения от мюсюлмани.

 

Според областната управа обаче мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност. Сградата пък била построена с държавни пари по проект на руски архитект и не е била мюсюлманско училище.

 

Междувременно стана ясно, че футболни фенове от страната пътуват към Кърджали заради делото за сградата на Регионалния исторически музей. „Събираме се фенове и будни граждани, за да покажем, че това, което става в съда в Кърджали вълнува хора и от други градове”, каза пред Радио „Фокус” Елена Ваташка от Сдружението на футболните привърженици.

 

По думите на Ваташка не е необходимо специално разрешение за това, а делата са открити и всеки може да присъства на тях. Феновете нямат официално заявен протест, за да не се събира излишно полиция.