Фотографията предизвика коментар на руското Външно във Фейсбук

Боядисаният в синьо-жълто Паметник на Съветската армия в София, снимка на който получихме и в рубриката „Моята новина”, предизвика нова реакция на руското външно министерство.

 

Фотографията, на която младо момиче държи за ръка „украсения” в цветовете на украинското знаме съветски войник, е от лична фотосесия на Нончо Илиев, който се похвали вчера пред NovaNews, че е била избрана за Снимка на деня от „Евронюз”.

 

Всъщност композицията е направила впечатление и на други фотографи, а евроканалът разпространи кадър, заснет от Ройтерс. Оказа се в редакцията на телевизията са я харесали толкова, че са я качили и на корицата на своя Фейсбук профил.

 

„Ето така изглежда в момента акаунтът на ‘Евронюз’ във Фейсбук. Нашата реакция – това е прекалено. Важна е вашата реакция”, пише в пост на Фейсбук страницата на дипломатическото ведомство в Москва, в който е публикувано копие от вчерашния изглед на профила на информационния канал.

 

Това е поредната реакция от страна на руските дипломати по повод на също поредното боядисване на монумента в столичния център. В понеделник от Министерството на външните работи на Руската Федерация призоваха българските власти за „щателно разследване” на инцидента и „наказание за виновните”.

 

Коментарът на руското МВнР в социалната мрежа бе забелязан от украинските медии. След немалко възмутени коментари „Евронюз” свали от корицата си фотографията, информира агенция УНИАН. Проверка на NovaNews обаче установи, че и днес снимката е прикачена сред водещите постове на Фейсбук профила на канала.