Парите са за тримесечие, което реално означава под 1500 лева на човек за месец

Над 13 хиляди лева бонуси са получили тримата земестници на директора на фонд „Земеделие”. Парите са за тримесечие, коментираха от фонда, което реално означава под 1500 лева на заместник. От прес-центъра бяха категорични, че почти всички служители са получили пари над заплатата си, защото за пръв път са успели да усвоят изцяло евро-средствата по Програмата за развитие на селските райони.

 

На въпроса на Нова телевизия защо се стига до отпускане на допълнителни пари при положение, че още по времето на Симеон Дянков прословутите ДМС-та бяха забранени - от агенцията отговориха, че бонусите са били дадени според всички правила.

 

В същото време лидерът на РЗС Яне Янев разпрати открито писмо с въпроси до земеделския министър Димитър Греков касаещи работата на агенцията. Там посочва и риска Брюксел да отнеме акредитацията на Фонд "Земеделие" като разплащателна агенция. Поставя и въпроси, свързани с бонусите, и други за работата на агенцията и за евентуални нерегламентирани записи на срещи, на които е присъствал и самия министър.  

 

От земеделското министерство съобщиха, че ще проверят информацията изнесена от Янев. Не смятат, обаче, че има каквито и да е рискове да бъде отнета акредитацията на агенцията и да се създадат проблеми с плащанията по земеделските проекти.