Причината - телефонните разговори премиера и сина му, в които двамата се договарят да укрият пари

Многохилядни протести в Турция искат оставката на министър-председателя Реждеп Ердоган. Всичко започна, след като в интернет вчера изтекоха телефонни разговори между премиера и сина му, в които двамата се договарят да укрият огромна сума пари. Днес площад „Таксим” в Истанбул отново е пълен.


„Хората се събраха на площад „Таксим” в Истанбул, който се превърна в символ на миналогодишните протести срещу властта. Те скандираха „Крадци” и „Оставка”. На плакатите им беше написано „Корупцията се шири в Турция” и „Подкупите са навсякъде”. Шествието водеше опозиционния кандидат за кмет на Истанбул, а участниците раздаваха на минувачите фалшиви банкноти. Истината е, че опоицията чакаше от месеци нова искра, която да запали недоволството. И скандалните адуиозаписи от вчера се оказаха точно това, което е необходимо”, разказа специалният пратеник на НОВА Николай Василковки.

 

"Ердоган се радва на подкрепата на избирателите. Заплаха за неговите позиции може да се появи в края на март, когато в Турция ще се проведат местни избори", допълва Василковки.


„Ердоган е крадец” – това скандираха няколко хиляди души, които протестираха в Истанбул и Анкара срещу корупционния скандал, разтърсил страната. Полицията използва водни струи, за да разпръсне демонстрантите.


Премиерът Реджеп Ердоган обвини политическите си противници, че са изфабрикували записа, в който той предупреждава сина си да укрие от следствието голяма сума пари.  


„Парите, укрити в домовете на лидерите на управляващата партия, принадлежат на хората. Тук сме, за да протестираме. Не искаме повече това правителство да управлява Турция”, обяви Хулия Малусакли.


Надяваме се, че няма да станем свидетели на още един огромен корупционен скандал. Много хора гладуват, много хора не могат да намерят парченце хляб дори!”, възмущава се Левент Салкими.


При протестите няма пострадали хора.


Повече по темата гледайте във видеото.