Причината - заплатите на служителите не са увеличавани с години

Темата заплати стана повод за протест на служителите на Регионалната здравна инспекция във Варна. Парите на здравните служители не са увеличавани от години. Лаборанти вече не достигат, защото те лесно намират по-добре платена работа в частните лаборатории. Служителите на РЗИ-Варна вече търсят подкрепа от колеги в страната, за да организират национален протест.


Това са хората, които отговарят за това да няма взривове от бактериални инфекции, хранителни отравяния и епидемии. Заплатите им са около 400 лева. Младите специалисти масово напускат.


В банката заплатата ми е 393 лева чисто. Ние сме учили за тази специалност, работата е много, колегите напускат, тяхната работа ние вършим. Просто рова е унизително”, обяснява Галина Маринова, санитарен инспектор.


От 6 години възнаграждението на здравните инспектори не е актуализирано. Прибавянето на трудовия стаж към основните заплати приемат като замазване на очите.


Според протестиращите ръководният състав на структурата е раздут. На всеки 7 служителя се пада по един началник. За здравните инспектори друг избор за работа няма.


Инспекторите от Варна преговарят с останалите си колеги от страната за да ги подкрепят и готвят национален протест.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова