Как българските изселници приемат тази политическа ситуация, разказва Николай Василковски

Втори скандален запис на телефонен разговор между премиера Реджеб Ердоган и сина му Билал, в който се говори за трансфери на големи суми пари, изтече в интернет. Източникът отново е анонимен, което поставя под съмнение неговата автентичност. Има ли обществена реакция, нови протести, разказва от Истанбул специалният пратеник на Нова Николай Василковски. Нашият екип се разходи до бългрския квартал в Истанбул. Ето как българските изселници приемат цялата тази политическа ситуация.

 

По стръмните улици на „Джихангир” за политика почти не се говори. Българските изселници, които от години живеят в този квартал, стоят встрани от ожесточената кампания за предстоящите местни избори, а скандалните записи в интернет са поредната жълта хроника в медиите.


Джими е собственик на едно от българските кафенета в махалата. След дълъг гурбет в Германия, през 2002 г. се устроил в Истанбул. Не ходи по протести, но откровено споделя, че държавата не прави достатъчно за бизнеса. Факт, който пряко го засяга.


Значителна част от българските изселници в Истанбул са пенсионери. На чаша кафе Мюдие разказва, че е разпратил трите си дъщери да учат и се радва на пенсия, която в България би била просто мечта.


Като изключим студентите, повечето от които са антиправителствено настроени, за българските изселници в Истанбул политическите интриги на деня не са фактор във всекидневието.


Повече по темата гледайте във видеото.