От 4-ти март ще плащаме данъци, осигуровки и здравни вноски по четири сметки

До днес за данъци, осигуровки, здраве и допълнителна  пенсия се плащаше по една сметка - уж трябваше да се пестят пари за преводи, а и време. Според Конституционния съд обаче, се оказа че не може НАП да пренасочва парите за здраве за данъци например. И вече ще трябва да плащаме по четири отделни партиди. Какво ще се случи обаче ако по грешка насочим парите по вече несъществуващата единна сметка?


„Системата не би трябвало да приеме плащането, а ако все пак се случи, парите ще се върнат в клона на банката. Вие вероятно ще трябва да попълвате документа, за да си ги получите обратно”, обясни Боряна Георгиева от НАП.


За да не изпадате в положението да дължите пари на данъчните, а те да стоят блокирани в някоя банка и да пишете молба след молба, за да ви ги върнат, данъчните съветват поне в началото да плащате на банковите гишета в офисите на НАП. Предупреждават и за нахотчиви злосторници.


Данъчните предупреждават, че ако получите мейл с банкова сметка, на която да плащате данъци, да не се предоверявате. Проверете дали наистина е на НАП, за да не се окаже, че плащате в чужда сметка, например.


Въпреки че сметката се дели на четири от март, правилото, че се покрива най-напред най-старото задължение, се запазва.


Повече по темата гледайте във видеото.