Дисциплинирано и единно „за” гласуваха само от ДПС

Нови раздори и нови мнозинства в парламента. Но този път не по политически, а по сексуални причини. Депутатите кръстосаха шпаги по темата „за” и „против” промяната на пола. Деликатният въпрос се оказа по-важен от партийната дисциплина и повечето народни представители гласуваха шарено и според личните си убеждения. 

 

Спорът за хомосексуалистите, еднополовите бракове и добрите нрави в обществото тръгна от кратка законова поправка. Тя предвижда забрана да бъдат дискриминирани хората, които са избрали да променят пола си. Текстът е в унисон с европейското законодателство. Но в българския парламент удари на камък.

 

Аргументите, че промяната на пола е личен избор и не може да се третира неравно, също както етническата или религиозната принадлежност, останаха нечути. А и темата смути повечето депутати. Затова те не пожелаха да бранят закона.

 

„Българското общество е силно консервативно и не приема тези неща. Как да ги наричам, не знам, да не обидя някого. И стигаме до големия въпрос на великия Ботев – кой си ти – звяр, мъж, жена или хермафродит”, заяви Павел Шопов от „Атака”.

 

Депутатът – националист попита дали и Ботев би попаднал под ударите на новия закон със „Смешен плач”. Но не се наложи. Защото още заглавието беше отхвърлено с гласовете на депутати от различни парламентарни групи. Дисциплинирано и единно „за” гласуваха само от ДПС. 

 

След този вот законопроектът беше обезглавен.

 

Без особена съпротива залата сложи край на дебата. И го отложи за неопределеното бъдеще.