Той избягва българските медии, защото му задават неприятни въпроси, казва журналистът

Давутоглу представи нашите ръководители като наивници, на които той трябва да разкрие какви са българо-турските отношения. Това го е казал на турски журналисти, защото българските не бяха допуснати. Той избягва българските медии, защото му задават неприятни въпроси. Интересното е, че са ги избегнали и по време на двустранните разговори. Той е поставил само проблемите на Турция и от наша страна не е чул нищо. Това го научавам от турските медии”, каза журналистът Стефан Солаков по повод посещението на турския външен министър Давутоглу в навечерието на 3-и март.

 

През октомври миналата година външните министри на България и Турция договарят официалното посещение на първия турски дипломат в София. Въпреки това в началото на февруари то бе отложено и се състоя през отминалата седмица. Турският външен министър Давутоглу има срещи и с президента Плевнелиев, премиера Орешарски и председателя на Народното събрание.

 

Депутати от „Атака”, които видяха провокация в идването на външния министър на Турция у нас в навечерието  на 3-и март, поискаха да присъстват на срещите, но не бяха допуснати. Те обаче успяха да разпънат пред президентството плакати с надписи „Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Искаме извинение за 500 години геноцид” и „Не на Турция в Европейския съюз”. Депутати от БСП също заявиха, че във вторник ще искат обяснение както от председателя на НС, така и от министър Вигенин за основните теми, обсъждани на разговорите.

 

Гледайте цялото интервю със Стефан Солаков по темата във видеото.