Близо 170 млрд. лв. дължат фирмите от нефинансовия сектор, показва анализ

Българя има малък държавен, но огромен и непрекъснато нарастващ корпоративен дълг, който блокира икономическия растеж. Това заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев, цитиран от БГНЕС. По думите му държавните задължения възлизат на 18,5% от БВП, докато тези на бизнеса – на 21,7% от БВП.

 

Колев представи анализ на изследване на камарата за задълженията на предприятията от нефинансовия сектор, които възлизат на 169 млрд. лв. Междуфирмените задължения възлизат на 67% от тази сума, а към финансови институции са в размер на 30,5 млрд. лева. Според него това показва, че негативите и тежестта на икономическата криза са прехвърлени основно върху реалния бизнес.

 

„Оказва се, че структурните деформации в икономиката все още не са преодолени и задълженията продължават да растат. Лошото е, че приходите не са достатъчни, за да обслужват тези задължения. Несигурността в икономиката продължава и при едно негативно стечение на ситуацията тези дългове ще повтарят сегашната картина. Дълговете не са напълно просрочени, такива са част от тях”, уточни представителят на работодателската организация.

 

„Опарили се от лоши кредити, банките са по-внимателни при дългосрочните ангажименти, но по-скоро нестабилната ситуация кара фирмите да намаляват своята експанзия в дългосрочен порядък”, отбеляза Камен Колев.