В газово хранилище "Чирен" има налични около 200 милиона куб.м. природен газ

България разполага с газови запаси за около месец и половина - два и няма опасност от повторение на ситуацията от зимата на 2009 година, когато избухна газовата криза между Русия и Украйна, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Бившият шеф на "Булгаргаз" Димитър Гогов увери пред Нова телевизия, че в момента не могат да се правят сравнения с газовата криза от януари 2009 година. Тогава е имало и предупреждения за това, а сега са по-скоро чисто търговски отношения, твърди той.

 

В случай на ограничение на доставките на газ от Русия, основният алтернативен източник на газ е подземното газово хранилище "Чирен". В момента там има налични около 200 милиона куб.м. природен газ. Те могат да обезпечат потребностите на уязвимите потребители в страната за период от два месеца. 

 

Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище "Галата". По данни за 2013 година находището обезпечава около 10% от потреблението на синьо гориво в страната.

 

Като източник за алтернативни доставки е и съществуващата газопреносна мрежа с Гърция, която от 1 януари тази година осигурява техническа възможност за доставки към България.