Руската военна мощ е в пъти по-многобройна от украинската

Втората армия в света срещу 21-вата. Така изглежда съотношението на военната мощ в един потенциален конфликт на полуостров Крим. Със 130 хиляди войници разполага украинската армия. Няколко пъти повече е само мирновременният състав на руснаците. Танковете, с които разполага Украйна са около 3 хиляди, но според експертите едва около 1000 са от по-съвременно поколение. Бойните самолети са 220. При руснаците танковете са три пъти повече, а при самолетите разликата е още по-сериозна.

 

Искри прехвърчат постоянно. Въпреки това, дипломацията далеч не е изчерпана. Според военните експерти играта не нерви за съдбата на полуостров Крим скоро ще намери своята развръзка.

 

Ако дипломацията удари на камък и войната стане неизбежна, Съби Събев предвижда тя да пламне в рамките на полуострова. 2/3 от населението там са етнически руснаци. Възможен бил и източен фронт, ако Украйна реши плътно да покрие своята граница. Военните сили са в полза на Русия. Ако конфликтът наложи военни действия, някои експерти предричат тежки последствия.

 

Освен числово, засега Русия показва и тактическо превъзходство. За няколко дни действията на руснаците говорят за добре разчетена и планирана акция. Дори и да се задълбочи кризата обаче, експерти не виждат пряка опасност за разположените наоколо ядрени централи.

 

За участие на сили на НАТО в конфликта е много рано да се говори, категорични са анализаторите. Според Веселин Василев България трябва да е активен посредник за мир. Най-малкото, защото евентуална война може да изпрати хиляди бежанци към нашата страна.