Въпросът с евентуалните санкции към Русия крие много опасности, смятат експертите

Кризата и политическата нестабилност в Украйна разтресоха световната икономика. Отношенията между Русия и Европейския съюз остават напрегнати. На дневен ред са потенциални търговски санкции към Русия.
 
Кой печели и кой губи при една икономическа "студена война"? И по-важното - къде е България в сложния икономически пъзел?
 
Според някои анализатори икономическите санкции от страна на Европа са нож с две остриета
 
„Трудно е да накажеш някого, ако си зависим от него. Точно такава е ситуацията, в която се намират лидерите на Европа. След Съединените щати и Китай, Русия е третият по значение търговски партньор на Европейския съюз. Износът на Европа към Русия възлиза на над 170 милиарда евро годишно. Също толкова колосална е сумата, на която възлиза експортът на Русия към Европа. При това положение, сами разбирате, че залозите са огромни и всяка санкция би нарушила тези потоци от пари. Това пък, няма да е в полза нито на Европа, нито на Русия”, обясни репортерът ни Николай Василковски.
 
Бизнесът е чувствителен към всеки политически ход. След първите искри на напрежение в Крим, борсите мигновено преживяха срив.
 
Според икономиста от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов това е по-скоро „първосигнална емоционална реакция”, която е без особено дълбок анализ на това, какво точно се случва.
 
Тъй като Украйна е фактор на зърнените пазари, кризата удари цените на царевицата и пшеницата. При житото нивата стигнаха най-високите си нива от есента на миналата година. Макар и непряко експерти предвиждат този ръст да се усети и у нас.
 
България изнася към Украйна най-вече нефтопродукти и медикаменти. Внасяме суровини. Всяко политическо сътресение ще ни донесе негативи, коментират икономисти. Кримската криза вече се отрази на родния туризъм. Записванията от украинци за летния морски сезон рязко са спаднали. Играта на нерви продължава и при природния газ
 
 
Въпросът с евентуалните санкции към Русия крие много опасности, смятат експертите.
 
Експертите са категорични, че по отношение на санкции към Русия, Европа няма да рискува и да действа "слепешката" в сложната схема на икономически зависимости.
 
"От всичко това става ясно, че икономическите санкции към Русия са алтернатива, до която ще се прибегне вероятно доста внимателно", заключи репортерът ни Николай Василковски.