Те се оплакват от едновременното разкопаване на почти всички улици

Жители на Банкя твърдят, че са потънали в кал и дупки заради строителни дейности в града, след като общината е започнала изграждането и обновяването на ВиК система. Те се оплакват от едновременното разкопаване на почти всички улици и липсата на нормален достъп до домовете им.

 

В края на миналата година Община Банкя започва строителни работи по изграждането на ВиК мрежата в града. Проектът се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма "Околна среда” на стойност 74 милиона лева. В рамките на проекта се предвижда рехабилитация на водопроводната мрежа.

 

Според жителите на Банкя обаче строителните работи пречат на нормалното придвижване в града. Те се оплакват от липсата на организация на движението, страхуват се за безопасността си и са принудени да газят в кал. Местните настояват да не се затварят едновременно централните улици, всички те да се правят поетапно, за конкретни срокове, в които да бъдат завършени. Срокът за приключване на проекта е 2014 година.

 

На живо от Банкя за "Часът на Милен Цветков” част от жителите на града уточниха, че в никакъв случай не са против проекта. Те обаче са силно обезпокоени от начина, по който се изпълнява. Най-силно били засегнати хората с малкия бизнес, които разчитат на работата си, за да изхранват семействата си. Според жителите на Банкя се работи некомпетентно. Техните искания са да има прозрачност при изграждането на инфраструктурата.

 

Кметът на район Банкя Рангел Марков от своя страна подкрепи исканията на хората и се ангажира ремонтните дейности да приключат в срок. За тази цел щял да възложи на строителя да прегледа и оптимизира графика си.

 

"Това е най-големият проект, реализиран на територията на Банкя. Един такъв мащабен проект, който представлява 42 км канализационна мрежа и 17 км водопроводна мрежа, със сигурност ще създаде известни неудобства на хората. Тъй като знаехме, че ще стане така междувременно направихме повече от 10 информационни срещи в различни части на града, така че хората да са запознати и да са наясно с това какво представлява проекта и какво ще се случи в Банкя”, обясни още Марков.

 

Още за проблемиет в Банкя - във видеото.