Европейският съвет заседава извънредно заради Украйна

Опитите на дипломацията да намери решение на кризата в Украйна продължават. Европейският съвет заседава извънредно в търсене на обща позиция по действията на Русия на Кримския полуостров. Европейските лидери решиха ЕС да спре двустранните разговори с Москва за премахване на визите.

 

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събраха в Брюксел за извънредна среща, посветена на кризата в Украйна. Някои от страните-членки настояват за строги санкции, като визови ограничения и забрани за пътуване, замразяване на руски активи в чужбина и други политически и икономически стъпки.

 

„Първо, трябва да направим така, че Русия и Украйна да седнат на масата за преговори. Второ, Европейският съюз трябва да покаже, че подкрепя украинския народ в този труден момент. И трето, но не по-малко важно, трябва да изпратим ясен сигнал на руското правителство, че направеното е неприемливо и трябва да има последствия”, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

 

Има обаче и страни, като например Германия, които искат по-умерен подход, който да даде шанс на дипломацията. Ето какво каза германският канцлер Ангела Меркел:

 

„Искаме да започнат преговори, които да се водят чрез контактна група. Участваме в разговорите за евентуални санкции. Дали ще влязат в сила зависи от това, докъде ще стигнат дипломатическите опити”.

 

Според анализатори малко вероятно е да се постигне споразумение между 28-те държави за тежки санкции срещу Русия. В навечерието на срещата на върха санкции бяха наложени, но за украинци. Бяха замразени авоарите на 18 членове на бившето правителство, заподозрени в злоупотреби с държавни средства. Сред санкционираните е и сваленият президент Виктор Янукович.