Правителството обмисля да отпусне по празниците надбавки за пенсионерите

Правителството обмисля да отпусне по празниците надбавки за пенсионерите. Според първоначалните изчисления малко над 2 милиона пенсионери ще получат по 22 лева средно на човек великденски бонус. За целта са нужни 50 милиона лева допълнително, които не са предвидени в бюджета от началото на годината.

 

Ако има празнични надбавки, кабинетът трябва да ги одобри възможно най-скоро. Тази година Великден се пада на 20 април и затова решението трябва да бъде взето до 15 март, което ще позволи надбавките да се калкулират в априлските пенсии. Амбицията на социалния министър Хасан Адемов е надбавките за Коледа и Великден да се дават всяка година и не само на хора с най-ниски пенсии

 

Ако бъдат одобрени, великденските надбавки ще бъдат изплатени само месец преди изборите за Европейски парламент. Социалният министър отхвърли критиките, че мярката е популистка и че се прави заради наближаващите избори.

 

В студиото на "Часът на Милен Цветков” икономисти коментираха темата. Според проф. Чавдар Николов решението на кабинета е предизборен акт, тъй като до вчера министър Адемов не е знаел дали тези пари са налице. Икономистът Гарабед Минасян от своя страна постави въпроса откъде ще се вземе тази сума, а не дали трябва да се раздаде. Според него правителството трябва да реши генерално проблемите на пенсионерите, като им осигури по-голям доход във вид на пенсии за годината.


"Ако може да бъде давано нещо еднократно, а не като постоянно плащане, по-добре да бъде направено. Големият проблем на осигурителната система е, когато обещаваш да увеличаваш, без да си осигурил приходите”, заяви Иван Нейков, бивш социален министър, сега председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

 

"Ако някой смята, че с тези пари ще си купи гласове, дълбоко се лъже”, на мнение е той.  

 

Във видеото гледайте какво още коментираха икономистите.