Търсят го 40 плавателни съда и 34 самолета и хеликоптера от няколко държави в региона

Изчезването на самолета на малайзийските авиолинии е "абсолютна мистерия". Това каза ръководителят на гражданската авиация на азиатската страна.

 

Безпрецедентна мистерия в историята на авиацията. Вече три дни няма и следа от малайзийския Боинг 777 с 239 души на борда, който изчезна на път от Куала Лумпур за Пекин.

 

Търсенето на отломки от машината беше разширено със стотици километри, но пак без резултат. Оказа се, че мазното петно, забелязано в морето, е от товарен кораб. Информациите за намерена врата и част от опашка също се оказаха неверни. 

 

Кораби заминаха за района на Хонконг, за да разследват метални части, плуващи във водата. Произходът им обаче ще стане ясен най-рано утре. 

 

Мистерията се заплита допълнително и заради двамата пътници на борда с фалшиви паспорти. Установена е самоличността на единия, но засега следователите я пазят в тайна. Единственото, което се знае, че той не е от азиатски произход.

 

„Представете си, че скрия конец в този кабинет. Никой не знае къде съм го сложил, но карам всички да го търсят. Да, много е трудно. Обстоятелствата около самолета - липсата на сигнал за бедствие и внезапното му изчезване от радара, правят издирвателната и спасителната операция много трудни. Това е като да търсим конеца в морето, но без дори да имаме приблизителните му координати”, обясни професорът по аеронавтика и астронавтика Ма Вей.