Информацията е от седмичния доклад на ЕК за вредни стоки за потребителите

Опасна италианска марка боя за коса се продава в Европа. За това предупреждава в седмичния си доклад за вредни стоки  Европейската комисия. 

 

В нея има вредни съставки, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Има съмнения, че някои от тях са канцерогенни. Продуктът ще бъде изтеглен от пазара. У нас не е широко популярен, но може да се намери в някои сайтове. 

 

Боята за коса лесно може да се превърне в беля за коса. Разказва ни фризьорът Боби Ярчев, при когото често за помощ идват дами, станали жертва на багрила. Проблемът не е в качеството на боята, а в алергичната реакция, което тя причинява, обяснява специалистът. 

 

Иначе - грешката в цвета е най-малкият проблем, който можем да си причиним. 

 

Професор Цанков добре познава алергичните реакции от боя за коса. За всички тези реакции, най-честият виновник е един – името му е парафенилендиамин – веществото, което всъщност дава цвета на боята. Професор Цанков разказва, че големите европейски марки спазват строго нормата – до 4% от това вещество в състава на боите. 

 

Винаги е добре да тестваме боята на китката си, преди да я сложим върху косата си. И още – не цената е тази, която гарантира качество.