Американски анализатор предупреди за крайнодесните в новото украинско управление

Когато новият украински премиер Арсений Яценюк посети Белия дом тази седмица, президентът Барак Обама трябва да му предложи трайна подкрепа, но и да попита директно – защо няколко крайнодесни ултранационалисти имат важна роля в новото правителство на Украйна, пише в коментар за „Вашингтон пост” политическият анализатор Юджийн Робинсън.

 

„Не се сещам за причина да се съмняваме в предаността на г-н Яценюк към демокрацията и плурализма. Същото обаче не може да се каже за други членове на преходната власт, която се опитва да освободи Кримския полуостров от хватката на Русия”, отбелязва авторът на материала.

 

Олександър Сич, един от тримата вицепремиери в новия кабинет, е член на партия „Свобода”, чийто лидер (Олег Тягнибок, бел. ред.) заяви преди революцията миналия месец, че Украйна се контролира от „московско-еврейска мафия”. Други представители на „Свобода” управляват земеделското и еко министерството. Миналата година Световният еврейски конгрес призова ЕС да обмисли възможността за забрана на неонацистките партии, включително „Свобода”.

 

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна се оглавява от Андрий Парубий, основател на Социал-националната пария на Украйна, предшественик на „Свобода”. Парубий е заместник на Дмитро Ярош, лидер на "Десен сектор" - крайнодясно движение, което участваше в сблъсъците със силите за сигурност на сваления украински президент Виктор Янукович.

 

„Всичко това идва да покаже, че ситуацията в Украйна не е толкова проста, колкото може да изглежда. Да се каже, че новото правителство се доминира от крайнодесните не е справедливо. Но централното присъствие на тези съмнителни типове трябва да е достатъчно предупреждение към онези, които вземат политическите решения във Вашингтон, че върху новите лидери на Украйна трябва да се окаже натиск да спазват правата на всички граждани, включително привържениците на сваления режим”, пише в статията си Юджийн Робинсън.