Глен Форд получава смъртна присъда за убийството на своя работодател

Американец със смъртна присъда за убийство, прекарал в затвора близо 30 години, беше пуснат на свобода след появяването на оневиняващи го доказателства

 

Въпреки че няма официално потвърждение, местните медии посочват, че истинският извършител е признал за престъплението и така 64-годишният Глен Форд най-накрая е получил възмездие. 

 

Форд е осъден на смърт през 1988 година за убийството на своя работодател – бижутера Исадор Роземан. Присъдата срещу афроамериканеца е издадена от жури, съставено изцяло от бели съдебни заседатели, въпреки че не е намерено оръжието на престъплението и няма свидетели на убийството

 

Форд настоява, че е невинен, а обвинението се базира на показанията на една единствена жена, която впоследствие признава, че е излъгала. Цялата истина излиза наяве близо три десетилетия по-късно.

 

"В главата ми е пълен хаос, но определено се чувствам добре на свобода. Разбира се, че съм огорчен, защото загубих почти 30 години от живота си. Оставих сина си като малко бебе, а сега той е възрастен мъж и има свое бебе”, споделя Глен Форд. 

 

По законите на щата Луизиана всеки несправедливо задържан в затвора има право на компенсация от 25 хиляди долара на година, но максимум до 250 хиляди долара плюс 80 хиляди за пропуснати ползи.