Това е записано в програма на управляващите, която ще засегне милиони българи

Детските, парите за майките и енергийните помощи ще останат без промяна в следващите три години. Това е записано в програма на управляващите, която ще засегне милиони българи.

 

Добрата новина е, че държавата ще продължи да дава пари. Лошата е, че те няма да се увеличават. 

 

До 2016 година без промяна ще останат парите за социални помощи - 556 милиона лева, за помощи за отопление - 140 милиона,  и за хората с увреждания - 167 милиона.

 

Държавата няма да променя сумите, но иска да промени начина да раздаването им, за да могат парите наистина да отиват при най-нуждаещите се. 

 

Според прогнозата на управляващите и през следващите години децата ще получават толкова колкото сега – 35 лв. за първо и 50 лева за второ дете. Това ще засегне над 800 000 деца.

 

Без промяна ще се парите на над 500 000 души с увреждания. 

 

Десетки хиляди майки, които имат право на различни помощи, ще останат разочаровани.  Същото важи и за стотици хиляди бедни на енергийни помощи. 

 

Въпреки единодушието на майките по планираните промени, прогнозата раздели експертите. Едните смятат, че новината не е хубава, другите, че е добра.

 

Според социалния експерт Мика Зайкова щом в прогнозата се предвижда ръст на Брутния вътрешен продукт, трябва да се предвижда и увеличение на социалните плащания.

 

Защо да не се променят като всички в България са толкова бедни и нещастни, във всички класации сме в негативна посока на първо място”, коментира Мика Зайкова.

 

Според икономистите обаче прогнозата за увеличение на парите в държавата хич не е толкова оптимистична. А и като цяло подходът трябва да е друг. 

 

Доказано по-ефективният метод е към насърчаване на заетостта и образованието”, смята Зорница Славова от Института за пазарна икономика. 

 

Стратегията вече е публикувана за обществено обсъждане.  

 

В стратегията за здравеопазване са записани сериозни намерения. До 2020 здравните вноски, които държавата плаща за децата, пенсионерите студентите и държавните служители вече ще са не 4, а 8%. Така според различни експерти здравната система ще получи милиард отгоре. А с това вероятно и ние ще можем да разчитаме на по-добро здравеопазване.

 

Няма замразяване на социалните помощи. Тази позиция изрази социалният министър Хасан Адемов пред Нова ТВ. Парите остават без промяна, но държавата иска да промени начина на раздаването на помощите. 

 

За новата методика и за Великденските пенсии - предизборна мярка или нова социална политика - темата продължава с министър Адемов утре в „Здравей, България”.