От общо 130 000 асансьора у нас, 2/3 не отговарят на европейските изисквания за безопасност

Нови правила за старите асансьори прие правителството. Асансьорите без устройство за контрол на тежестта ще трябва да бъдат оборудвани с такова до края на следващата година. Кабините е необходимо да имат аварийно осветление при спиране на тока, а до лятото на 2016 година светлина трябва да има и в шахтите.

 

Предстои монтиране на система за комуникация между пътниците и фирмата, която обслужва асансьора. До 2023 година асансьорните шахти трябва да имат предпазен щит срещу инцидентно падане. Според специалисти от бранша обаче този срок е ненужно дълъг.

 

Според производители на асансьори новите правила няма да решат проблемите с опасните асансьори. От общо 130 хиляди асансьора у нас, 2/3 не отговарят на европейските изисквания за безопасност.

 

Според правилата, ако в един асансьор няма осветление, той трябва да бъде спрян от движение. Контролът в жилищните сгради се осъществява от лицензирани сервизи. Обществените са под контрола на държавни инспектори. За приетите днес текстове е предвиден гратисен период от 1 година след влизането в сила на всеки от тях. Глобите след това могат да достигнат 5 хиляди лева.

 

Според браншовата асоциация в променената наредба има поредица абсурди. Документът забранява фирмите по сервиза не могат да ползват подизпълнители.

 

Устройство за контрол на товара може да струва около 200 лева. Предпазният щит - около 20 лева. Според специалистите обаче държавата е трябвало да помисли как разходите по обновяването на асансьорите да бъдат поети от еврофондове.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.