Алоето, прополисът, лимонът, сладководните перли и подсладителят играят важна роля за здравето в устата ни

Устната кухина ежедневно е изложена на редица рискови фактори, които несъмнено оказват влияние върху състоянието й. Освен храната, която приемаме, често причина за заболяванията на зъбите и венците са бактериите, които се разпространяват във въздуха. В "На кафе” стоматологът и хомеопат д-р Петя Петкова показа как с пет природни средства можем да гарантираме здравето в устната ни кухина.

 

Алоето, прополисът, лимонът, сладководните перли и подсладителят играят важна роля за здравето в устата ни. Благодарение на антимикробното си, овлажняващо, противовъзпалително и регенериращо действие, алоето е добро оръжие срещу парадонтозата и зъбната плака. То съдържа много минерали – калций, калий, натрий, магнезий, желязо и мед. В устната кухина с помощта на слюнката те възстановяват нарушената повърхност на емайла на зъбите. 

 

Най-ефективен за зъбната профилактика е екстрактът от алое или по-скоро стабилизираният и стандартизиран 10 пъти концентрат, така че да съхрани целия лечебен и хранителен потенциал на растението.

 

Ягодите, малините, сливите, царевичните кочани, люспите от слънчоглед, кората от бреза, както и обвивката на памука съдържат ксилитол, който е важна природна съставка за защита на зъбите. Ксилитолът е захарен алкохол с пет въглеродни атома, чиято сладост съответства на сладостта на захарта, но за разлика от нея няма негативни свойства, а дори напротив – предпазва от кариес. Ксилитолът съдейства и за реминерализацията на зъбния емайл, като увеличава отделянето на слюнка и води до намаляване броя на причиняващите кариес бактерии. В пастата за зъби ксилитолът се явява алтернатива на флуора, но за разлика от разнопосочните мнения, свързани с използването на флуор, ползите от ксилитола са безспорни.

 

Сладководнте перли също са интересно природно средствоСладководнте перли също са интересно природно средство. В перления прах се съдържат калциеви соли – важна съставка за зъбите. Характерно за сладководните перли е, че те уплътняват костта и подобряват метаболизма на костите.

 

Освен че е подходящ за избелване на зъбите, екстрактът от лимон има антимикробно и стягащо действие. По отношение на устното здраве прополисът е естествен антибиотик, който действа антимикробно, регенериращо, успокояващо и обезмирисяващо. В комбинация алоето, ксилитолът, екстрактът от сладководни перли, лимоните и прополисът са успешният природен вариант за цялостна профилактика и лечение на устната кухина.