Такова предложение отправи бизнесът у нас

И мъжете, и жените да се пенсионират на 65 години, след 40 години стаж. Предложението е на бизнеса. 
 
Броят на работещите намалява, а на пенсионерите расте. В същото време повече от половината от парите за пенсии идват не от осигуровки, както би трябвало да бъде, а от данъци.
 
По думите на Ивелин Желязков от Асоциация на индустриалния капитал, ако този модел продължи, проблемите ще се задълбочат.
 
Затова бизнесът предлага до 2020 г. стажът при мъжете ежегодно да расте с 5 месеца, а възрастта с 3. При жените идеята изглежда по-различно - техният стаж ще трябва да нараства с 12 месеца, а възрастта с 10.
 
Какво мислят за новата идея попитахме две дами. Ваня Христова вече е получила право на пенсия. Според нея 40 години стаж е уморително. На Евелина Величкова пък й остава още малко до пенсия. Споделя, че ако започнат да вдигат стажа, не вижда как и кога ще се пенсионира.
 
По думите на жените е изключително трудно човек да си намери работа на такава възраст.
 
Техния песимизъм споделиха и синдикатите. Според Николай Николов от КТ „Подкрепа” предложението е „нереалистично”.
 
От социалното министерство коментираха, че не трябва да се прибързва, а да се търси най-справедливият вариант. Кой е той, предстои да бъде обсъдено в специален консултативен съвет към социалния министър. Социалният министър Хасан Адемов обаче направи едно важно уточнение: 
 
„Този консултативен съвет не се събира от началото на годината, защото всяко едно негово събиране ще бъде използвано в предизборната кампания. И понеже не искам да вкараме пенсионната реформа в изборите, водим конфиденциални разговори и достатъчно сериозни.”
 
От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат още по-кратко майчинство, по-ниски вдовишки добавки, а новата пенсионна възраст да важи и за учители, и военни.
 
Предстои идеите да бъдат обсъдени от тристранния съвет.