Татарската общност бойкотира допитването за статута на автономната република

В Крим се провежда референдум за бъдещето на автономната република. Милион и половина избиратели са призвани да кажат дали Крим да се присъедини към Русия или да остане в Украйна. Вотът е подкрепен от Москва, но Киев, Вашингтон и европейските лидери го обявиха за незаконен и в нарушение на украинската конституция.

 

Избирателните секции отвориха в 8 сутринта и засега не се съобщава за инциденти. Още в началото на гласуването пред много от секциите се образуваха опашки от желаещи да участват в референдума.

 

Гласоподавателите са призовани да отговорят на два въпроса: Връщане на кримската конституцията от 1992 г., която дава разширена автономия на региона в рамките на Украйна, или присъединяването на Автономна република Крим към Руската Федерация. На практика обаче референдумът има символично значение, тъй като голямото мнозинство кримски граждани са с руски произход и със сигурност ще гласуват за присъединяване към Русия.

 

Татарската общност, която е 12 % от кримското население, ще бойкотира гласуването, тъй като нейните представители не са съгласни с присъединяването към Русия. Гласуването продължава до 20 часа местно и българско време.

 

Очаква се първите предварителни резултати от референдума да бъдат оповестени малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота ще бъдат обявени в понеделник сутринта.

 

Подробности за обстановката в Крим ще научите от видеото.