По предварителни данни около 70% от имащите право на глас са отишли до урните

По-малко от час остава до края на референдума в Крим, който трябва да определи бъдещето на автономната република. По последни данни, активността през днешния ден е висока. 
 
Милион и половина избиратели са призвани да кажат дали черноморският полуостров да бъде присъединен към Русия или да остане в Украйна. Предварителните прогнози сочат, че до урните са отишли около 70 процента от имащите право на глас. Властите в Крим обаче прогнозират 90% избирателна активност
 
Вотът е подкрепян от Москва, но Киев, Вашингтон и европейските лидери го обявиха за незаконен и в нарушение на украинската конституция
 
Избирателните секции отвориха в 8 сутринта и засега не се съобщава за инциденти. Още в началото на гласуването пред много от секциите се образуваха опашки от желаещи да участват в референдума. Гласоподавателите са призовани да отговорят на два въпроса - връщане на кримската конституцията от 1992-ра, която дава разширена автономия на региона в рамките на Украйна или присъединяването на Автономна република Крим към Руската федерация. 
 
На практика обаче референдумът има символично значение, тъй като голямото мнозинство кримски граждани са с руски произход и със сигурност ще гласуват за присъединяване към Русия.
 
Татарската общност, която е 12% от кримското население, ще бойкотира гласуването, тъй като не са съгласни с присъединяването към Русия. 
 
Гласуването продължава до 20 часа местно и българско време. Очаква се първите предварителни резултати от референдума да бъдат оповестени малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота ще бъдат обявени в понеделник сутринта.
 
Като цяло гласуването протича спокойно. Впечатление обаче прави, че бюлетините се пускат в прозрачни урни, без да се сгъват и без да се поставят в плик. Така на практика тайната на вота не е гарантирана. Междувременно, специалните пратеници на Си Ен Ен са заснели в една избирателна секция край Симферопол как мъж излиза от тайната стаичка и пуска в урната не една, а две бюлетини.
 
Аргументите на Украйна и на Запада срещу легитимността на референдума
 
От една страна, международното право не забранява едностранното обявяване на независимост. От друга, Украйна, както и международната общност, е в правото си да не приема за легитимно допитването в Крим. Според украинската конституция, въпросът за промяна на държавната територия може да бъде разглеждан само на общонационален референдум. Това означава, че допитването трябва да бъде проведено на територията на цяла Украйна.
 
Какво следва от тук нататък?
 
След евентуалния положителен отговор на присъединяването на Крим, държавната Дума в Москва трябва да приеме специален закон, който да узакони принадлежността на Кримския полуостров към федерацията. Очаква се това да стане на 21-ви март. Същия ден Украйна очаква да подпише с Европейския съюз политическата част от договора за асоцииране.