Повече усилия и средства ще бъдат отделени за кърпене на дупките по третокласната пътна мрежа

Започват ударни ремонти по пътищата в цялата страна. Този път повече усилия и средства ще бъдат отделени за кърпене на дупките по третокласната пътна мрежа, където положението е най-тежко. Общата дължина на третокласните пътища у нас е около 12 хиляди километра. По данни на пътната агенция 5 хиляди от тях са в окаяно състояние. 

 

Пътят към русенското село Червена вода от години е болна тема. Всяка пролет по шосето зейват огромни дупки

 

Поправка на ходовата част на колата може да струва няколко стотин лева. А почти 80 на сто от тези ремонти са резултат от дупките по пътищата. Това обяснява Стефан, докато ни показва чисто новия картер на този автомобил. Елементът е бил спукан и сменен с нов именно от пропадане в дупка. Ако не я отстраним, такава повреда може да струва човешки живот.

 

50 милиона лева от бюджета вече са заделени за ремонти на второкласни и третокласни пътища. Парите ще позволят рехабилитация на около 270 километра.

 

Най-належаша нужда от ремонти има в Северозападна България, показват наблюденията на специалистите. 

 

Освен тях продължава рехабилитацията на други близо 120 километра пътища по програма "Регионално развитие". Още 500 километра пътна мрежа пък се ремонтира по програма "Транзитни пътища 5", която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет.