Украйна обяви частична мобилизация, събира 40 000 войници

Безпрецедентно напрежение между Русия и Запада за първи път след края на Студената война последва решението на Крим да обяви независимост от Украйна. На референдума в неделя почти 100% от гласувалите поискаха присъединяване на полуострова към Руската Федерация. Москва обяви, че ще уважи решението на кримския народ.

 

Жителите на Крим, които подкрепиха завоя към Русия, празнуваха на площада в Симферопол. След потвърждението, че над 96% от гласовете са били за отделяне от Украйна, в Севастопол новината беше отпразнувана с химна на Русия.

 

Часове след края на референдума, парламентът прие резолюция за независимост от Украйна и присъединяване към Русия. Руската рубла се въвежда като официална валута на Крим, но до 2016 г. ще бъде ползвана и украинската гривна. Руският президент Владимир Путин потвърди, че ще уважи искането на хората в Крим, въпреки че проукраинската част от населението бойкотира референдума.

 

След нощ на тържества, Крим осъмна в същото неясно положение от дните преди референдума. Проруските военни части продължават да блокират военните бази на украинската армия на полуострова. Украйна пък обяви частична мобилизация, която ще събере 40 000 войници във всички райони на страната.

 

Решението на кримското население и подкрепата от Москва предизвика реакция от ЕС и САЩ, които въведоха санкции за руски официални лица и украински представители, свързани с администрацията на сваления от власт украински президент Виктор Янукович. Генералният секретар на НАТО нарече допитването в Крим „нелегитимно”. Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ никога няма да признаят резултата от референдума.

 

Междувременно Киев отзова за консултации посланика си в Москва. Новите украински власти обаче обявиха, че няма да прекъсват икономическите връзки с Русия и изразиха надежда, че благодарение на дипломатическия натиск конфликтът около Крим ще бъде преодолян.

 

Подробности за ситуацията около събитията в Крим ще научите от видеото.