В списъка на санкционираните попаднаха официални лица от Русия и автономната република

Решението на Крим да обяви независимост предизвика светкавични реакции от страна на Запада, които намериха израз най-вече в обявяването на санкции за Русия. Референдумът от неделя постави САЩ, Запада и Русия в остро противопоставяне, каквото не сме виждали от времето на Студената война. Все още не е ясно колко ще струва това на Русия в икономически план. Западът обаче се заканва, че ще й излезе скъпо.

 

Тази сутрин президентът Барак Обама подписа указ, с който замрази финансовите средства на общо 11 души, седем от които в руското правителство – най-близките съветници на Владимир Путин. Останалите са част от властта в Крим, включително и новият министър-председател на региона Сергей Аксьонов. Те няма да могат да получат и американски визи.

 

„Налагаме санкции на определени лица, отговорни за нарушаване суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Искаме да бъде ясно, че тези санкции са последица от техните действия в Крим”, заяви държавният глава на САЩ.

 

Междувременно външните министри на Европейския съюз също наложиха свои санкции срещу Москва. В техния списък са 21 души, руснаци и украинци. Сред санкционираните е вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин и председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко.

 

Списъкът със санкционираните включва осем водещи политици от самия Крим. Има 10 души от Русия, сред които депутати от двете камари на парламента, както и трима висши военни - главнокомандващият на Черноморския флот и главнокомандващите на армейските части в Южна и Западна Русия.

 

Наложените санкции са сравнително меки, но и Брюксел и Вашингтон се заканиха, че това може да е само началото. Чисто икономически обаче Евросъюзът има далеч по-малко опции за санкции срещу Русия от Съединените щати. Икономическите връзки между Европа и Москва се оценяват на над 460 млрд. долара, докато с Америка са значително по-малко. Освен това много от страните в ЕС разчитат на руските енергийни ресурси – средно 30% от газа в Европа идва от Русия, като България и прибалтийските републики са зависими напълно от руските доставки на синьо гориво.

 

САЩ и ЕС се опитват да организират общ фронт срещу Москва, но това се оказва изключително трудно. Източници на Нова ТВ от Брюксел споделиха, че в списъка, който ЕС ще обяви, няма представители на руското правителство, нито на руските енергийни компании. В края на своето изявление тази сутрин американският президент спомена възможността за дипломатическо решение на кризата, което обаче трябва да съдържа няколко компонента, включително прибиране на руските войски в Крим в базите им, започване на преговори с украинското правителство и признаването му.

 

Подробности за наложените санкции ще научите от видеото.

 

Автор: Ясен Дараков