Нова вълна от западни реакции последва договора за присъединяване на Крим

Анексирането на Кримския полуостров, което Русия реализира методично и в експедитивен порядък, продължава да предизвиква реакции от страна на Запада. Във вчерашната вълна от санкции срещу руски, кримски и украински чиновници, близки до старата власт в Киев, се включиха ЕС, САЩ и други. Мерките предвиждат ограничения за пътуване и замразяване на авоари за чиновници, изиграли роля в отделянето на Крим от Украйна и присъединяването му към Руската Федерация.    

 

Днес, след като Кремъл отметна поредна формалност пред единението на Автономната република с Русия, започна нова серия от ответни мерки от страна на западните партньори, смъмрени от президента Путин за намесата им в Украйна в обръщение по повод подписването на споразумението за присъединяване.  

 

Русия избра пътя на изолацията, отчете британският външен министър Уилям Хейг. В Камарата на общините на британския парламент Хейг отбеляза, че са вероятни нови санкции срещу Москва. От думите му стана ясно, че Великобритания ще замрази двустранното военно сътрудничество с Русия. Замразяването обхваща и споразумението за техническо сътрудничество и съвместни военноморски учения, в които участват още Франция и САЩ.  

 

Анексирането бе осъдено и от Франсоа Оланд, който призова за „силен и координиран европейски отговор”: „Осъждам това решение. Франция не признава нито резултатите от референдума в Крим, нито присъединяването на този регион на Украйна към Русия”, каза френският президент, цитиран от Франс прес.

 

Решението за присъединяване на Крим към Русия не може да бъде прието от международната общност, заяви полският премиер Доналд Туск на пресконференция с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън във Варшава. На свой ред Байдън определи случващото се като „заграбване” на територия. По думите му руската политическа и икономическа изолация не само ще нарасне, а Москва рискува и допълнителни санкции от САЩ и ЕС, „ако продължи по същия път”.

 

От Вашингтон президентът Барак Обама поиска среща на седемте най-развити индустриални държави заради ескалиращия конфликт с Русия. От Белия дом съобщиха, че Обама е поканил лидерите от Г7 и Евросъюза в Хага, където той ще присъства на среща за ядрената сигурност, за да бъде обсъдена кризата и подкрепата за Украйна.  

 

Негативните реакции към действията на Москва, Симферопол и Севастопол продължиха с думите на Ангела Меркел, която заяви, че присъединяването на Крим противоречи на международното право. В думите на германския канцлер обаче се усети и друга нагласа, след като отбеляза, че въпреки подписването на договора за присъединяване на Крим, Руската Федерация засега остава член на Г8 – форумът, който среща индустриалните сили с Русия. Тя припомни, че в момента се говори само за спиране на подготовката за срещата на групата в Сочи през юни.  

 

Решението на Москва да приеме автономната република в границите си и разногласията с Брюксел няма да накарат Италия да променя визовия си режим за руснаците. В това увери представител на италианското посолство в Русия. Нещо повече – процедурата по издаването на визите тепърва ще бъде облекчена, защото според дипломата Русия заема важно място в ръста на туристическия поток в средиземноморската страна.

 

От Киев пък бяха категорични - Украйна никога няма да признае анексирането на Автономна република Крим. Според говорител на украинското външно министерство подписаният в Москва договор „няма нищо общо с демокрацията, правовата държава и здравия разум”. Чуха се и призиви за скъсване на дипломатическите отношения с Русия.