Конфликтът е във военен стадий, заяви украинският премиер

Украински войник е бил убит при руски щурм срещу военен обект в Симферопол, съобщиха украински медии.

 

„Според наши източници - освен ранени, има и един загинал военнослужещ”, написа в профила си във „Фейсбук” Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания на Украйна.

 

Представители на руските части са атакували топографски и навигационен център на украинските въоръжени сили, предаде агенция УНИАН. В съседна сграда били разположени руски снайперисти.

 

На фона на информацията за този инцидент дойде и коментарът на украинския премиер, че конфликтът с Руската Федерация е преминал във военен стадий.

 

„Руски военни откриха огън по украински военнослужещи и това вече е военно престъпление, заяви Арсений Яценюк в украинското министерство на отбраната. Министър-председателят призова за свикване на съвместна комисия с представители на отбранителните ведомства на САЩ, Великобритания и Русия, като страни по Будапещенския меморандум. Целта – да не се допуска понататъшна ескалация на военния конфликт и да се даде начало на политически диалог за възстановяване правата на украинската държава.

 

По-рано командващият Военноморските сили на Украйна Сергей Гайдук заяви, че срещу украинските военни в Крим вече се използва огнестрелно оръжие.