Програмата за записване на разговори носи името MYSTIC и работи от 2009 година

Американската агенция за национална сигурност разполага със система за следене, която записва всички телефонни разговори в конкретна държава и може да ги прослушва в рамките на 30 дни. Това съобщава вестник „Уошингтън поуст”, като цитира неназовани източници и документи от укриващия се в Русия Едуард Сноудън.

 

Програмата за записване на разговори носи името MYSTIC и работи от 2009 година, а пълния си капацитет достига през 2011 година. Тогава тя е и използвана за първи път срещу конкретна страна. Възможностите на програмата позволяват да се съхраняват милиарди записани разговори. От Белия дом отказаха да коментират изнесените данни.

 

Не съм виждал публикацията и нямам отговор. Мога само да кажа, че както знаете, по принцип не коментираме подобни твърдения”, заяви Джей Карни, говорител на Белия дом.

 

Името на държавата, както и на други, където системата би могла да се използва, не се споменават по искане на американските власти. Според вестник „Уошингтън поуст” към октомври 2013 година Съединените щати са имали намерение да започнат да използват системата и срещу други интересуващи ги държави.