Властта отрича да започва строителство в местността

Бетонът край морето отново се превърна в тема номер 1 за българското общество.
  
Вълна от недоволство предизвика вчерашното решение на кабинета да даде зелена светлина на изграждането на курортно селище в местността Карадере. Според противниците на застрояването, местността е част от екомрежата "Натура 2000", а проектът няма екооценка. 
 
Към 18 часа в центъра на София започна протест в защита на Карадере. Над 1000 души излязоха по улиците в защита на местността. Протестното шествие премина от Министерския съвет до „Орлов мост” и блокира за кратко движението. 
 
Инвестиционни намерения в Карадере
 
Карадере - така е известно едно от най-красивите кътчета от северното ни Черноморие. Няма да го намерите в големите туристически каталози, тъй като местността е почти девствена. За Карадере обаче знаят хората, които търсят спокойствието на палатката и емоцията от сърфа. Както и всички, които не желаят местността да се превърне в поредния черноморски курорт.
 
„Ще направим всичко, за да опазим най-дивия и любим на много българи плаж Карадере”, категоричен в природозащитникът Борислав Сандов.
 
Над 1000 души казаха ”Не” на застрояването на КарадереЗаплахата е с дълга предистория. През 2007 г. инвеститорът "Мадара Юръп" прави проект за курортно селище на площ от 700 декара. Заради кризата инвестицията е замразена, за да възкръсне днес. Проектът е на международна проектантска компания, на която партньор у нас е студиото на архитект Георги Станишев, брат на лидера на БСП - Сергей Станишев.
 
Институциите твърдят, че пряка опасност за Карадере все още няма. От РИОСВ-Бургас заявиха, за Нова телевизия, че няма открита процедура за издаване на екооценка. От община Бяла също обясняват как конкретен проект не е внесен. 
 
„Първо трябва да видим проект, нещо конкретно, по което да говорим. В момента има само едно намерение и един инвеститор, който е признат като клас "А", обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.
 
Според инвеститорите проектът бил променен почти изцяло спрямо плановете от 2007-ма. Ваканционното селище щяло да се простира на площ от около 250 декара, има план за около 1200 къщички, но плажната ивица и достъпът до нея щели да останат непокътнати. 
 
„Това ще е най-зеленият курорт, който някога е строен в България. Въглеродните емисии ще са сведени до нула. Самото застрояване ще е под 20 процента - това е най-ниската плътност на застрояване по Черноморието”, обясни на свой ред Софи Ландърс - директор в "Мадара Юръп".
  
Инвеститорите са готови да се съобразят изцяло със законите. А зад инвестицията нямало български капитали.
 
„Вие говорите за офшорни компании, но това са чужди инвеститори. Всеки може да направи справка кои са нашите акционери. Български имена няма”, обясни още директорът на "Мадара Юръп".
 
Според плановете строителството на курорта предвижда около 2000 работни места в района. 
 
Инвеститорите отказват да разкрият как ще изглежда бъдещото екоселище. Това ще стане в началото на април. Засега можем да разгледаме единствено проекта на международната компания "Фостър" и българските й партньори от студиото на архитект Георги Станишев.
 

„Опасението, че започва строителство в местността Карадере, не е вярно. Не е вярна и информацията, че проектът е получил финансова подкрепа. До момента имаме само административна процедура, която сме длъжни да започнем съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Инвеститорът е длъжен да спази всички процедури по екологичното законодателство. Предстои да се изготвят оценка за въздействие на околната среда и оценка на съответствието съгласно Закона за биологичното разнообразие. Ако проектът не отговаря, той няма да се случи”, обясни зам.-министърът на икономиката Анна Янева.

 

С Нова ТВ се свърза архитект Станишев, който обясни, че от 2007 г. насам няма нищо общо с този проект. Той е бил автор само на първоначалния проект и нямал имуществен интерес в новия проект. 

 

Темата продължава и утре в „Здравей, България”.

 

Повече гледайте във видеото.