Замесиха и ГЕРБ в скандалите около строежа на ваканционен комплекс в местността

Нови масови протести заради Карадере. Напрежението около проекта за ваканционен комплекс в една от последните незастроени местности по Черноморието расте. Тази неделя в няколко града ще има нови демонстрации. В същото време държавата гарантира, че инвеститорите няма да прескочат закона

 

Според природозащитниците все още няма еднозначен отговор на въпроса "Кой иска да застрои Карадере?". Според документи, с които разполага Нова телевизия, собствеността се губи в поредица компании

 

"Мадара Юръп" е новото име на "Мейфеър Груп", а последната е купена от две фирми, регистрирани на британските Вирджински острови. "Мадара Юръп" тегли заем от 100 милиона евро и купува три български фирми, които притежават стотици декари в Карадере. Екип на "Новините на Нова” провери какво има в момента на адреса на "Мадара Юръп" във Варна.

 

Инвеститорите обясниха, че акционери в "Мадара Юръп" са международни пенсионни и рискови фондове, както частни лица. Стана ясно, че проектът е за 105 милиона лева. Три хотела и зони за обслужване - общо 22 имота на площ от 247 декара. 

 

"На тази територия в момента нищо не може да се случи. Някой заблуждава еколозите, че там има багери”, заяви министър Стойнев. Той хвърли ръкавицата и към своя предшественик от ГЕРБ. Показа документ, с който Делян Добрев е подкрепил проекта през 2012 година.

 

Хаосът около проекта в София ехти с пълна сила и в района на Бяла, където местните са раздвоени. Част от населението в района на Бяла приветства инвестицията, тъй като ще осигури много работни места, а природозащитниците искат спешни промени в Закона за Черноморското крайбрежие.