Вдигането на най-ниските пенсии би засегнало около 600 000 души

Разнобой в кабинета. Финансовият и социалният министър се разминаха по въпроса може ли скоро да бъдат вдигнати минималните пенсии. Хасан Адемов попари и искането на синдикатите за увеличение на осигуровките.

 

Вдигането на най-ниските пенсии би засегнало около 600 000 души. Надеждата това да се случи даде финансовият министър Петър Чобанов в Стара Загора. Според социалния министър Хасан Адемов обаче това може да се случи само при актуализация на бюджета - стъпка, която за момента не се предвижда.

 

"За съжаление това не може да стане с магическа пръчка или политическа воля. Това става с раздвижване на икономиката. И ако някой каже, че сега можем да увеличим сериозно пенсиите, значи не си е направил добре сметката”, коментира Адемов.

 

Той попари и желанията на синдикатите. От КТ "Подкрепа” предложиха догодина вноските за фонд "Пенсии и безработица” да се повишат с около процент. Мотивите са, че повечето пари за пенсии идват от държавния бюджет, а не от осигуровки, както трябва да бъде.

 

"Трудно може в условията на кризисна ситуация да пристъпим към резки промени в осигурителното и данъчно законодателство”, обясни Хасан Адемов.

 

Позицията на социалния министър по традиция подкрепиха и от бизнеса, според които, ако осигуровките бъдат вдигнати, ще има фалити. Според работниците обаче осигуровките са важни, но не и за сметка на заплатите.

 

Вдигането на осигуровките със сигурност ще се отрази и на фирмите, и на служителите, защото те се разпределят между двете страни. От синдикатите  обясниха, че ако парите на държавата не отиват за пенсии, повече ще има за други отрасли, като здравеопазване и образование. 

 

Все още не е ясно кога идеите на КТ "Подкрепа” ще бъдат обсъдени официално.