Действието било в противоречие с желанието на Турция да бъде пример за демокрация

И САЩ осъдиха решението на Турция да забрани социалната мрежа Туитър, която опонентите на правителството използваха, за да публикуват обвинения в корупция.

 

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че заповедта за възпрепятстване на достъпа на турците до американския сайт за микроблогове е "в противоречие с желанието на Турция да бъде пример за демокрация". 

 

"САЩ подкрепят свободата на изразяването в Турция и се противопоставят на всяко действие, което посяга на правото на свобода на словото. Призоваваме турското правителство да отмени блокирането на достъпа на гражданите си до Туитър и да гарантира свободния достъп до всички социални медии", каза тя пред журналисти.

 

Преди САЩ и Франция и Германия осъдиха решението на Турция. Франция заяви, че кандидатът за членство в ЕС трябва да уважава свободата на изразяването и други основни права.

 

"Това шокиращо решение на турското правителство противоречи на свободата на израза и комуникацията, които са основополагащи принципи. Турция трябва да спазва ангажиментите си като кандидат за членство в ЕС, особено в областта на фундаменталните права, сред които е свободата на изразяването", каза говорителят на френското Министерство на външните работи. 

 

Германският канцлер Ангела Меркел пък разкритикува турското правителство чрез нейния говорител, който публикува съобщение в социалната мрежа.

"В едно свободно общество гражданите трябва да решават как да комуникират, не държавата", написа Стефан Зайберт.

 

Говорителят на външното министерство заяви, че ЕС, включително Германия, забелязва "липсата на свобода на пресата и изразяването" в Турция и често подвига въпроса пред Анкара. 

 

Туитър беше блокиран в Турция късно в четвъртък, часове след като премиерът Ердоган заплаши да "изтрие" услугата за микроблогове.