КЗК смята, че "Софийска вода" нарушава правата ни на потребители

Глоби заплашват столичното водоснабдяване. Комисията за защита на конкуренцията смята, че "Софийска вода" нарушава правата ни на потребители и злоупотребява с господстващо положение. 

 

Причината е, че ако забавим плащанията си, ВиК операторът ни начислява лихви не върху това, което реално сме използвали, а върху прогнозни стойности.

 

Отчетът на водомерите ни не се прави всеки месец, а само четири пъти в годината. В останалите месеци плащаме толкова, колкото средно са показали последните два отчета.

 

Накрая всичко става ясно от изравнителната сметка, но ако пропуснем някое плащане, лихва ни се начислява върху прогнозните стойности.

 

„Софийска вода” има 30 дни да представи аргументи за действията си. В краен случай КЗК може да глоби дружеството, а максималният размер на санкцията е 10% от оборота за последната година. 

 

От "Софийска вода" обясниха, че работят по правилата, записани в общите им условия. И уточниха, че ако не начисляват лихви, дори и по прогнозен дял, подлежат на санкции от страна на данъчните - нещо, което вече се е случвало.