Откритията й дават надежда за хората, които страдат от меланом

Българка с престижна награда за изследвания в областта на рака. Откритията й дават надежда за болните от един от най-смъртоносните видове рак.


Преди години Нора решава да напусне България и отива в Съединените щати. Там открива любовта си към науката.


„В началото се занимавах се невронаука и след първата си година реших, че изследванията върху раковата наука е много по-интересна сфера”, обяснява Нора Пенчева.


Така Нора започва да изучава рака на кожата, наречен меланом. Той може да се развие при някои видове бенки, когато човек не пази кожата си и се излага прекалено много на слънце.


„Този рак се разпространява много бързо и има тенденцията да метастазира, което значи да се разсейва към различни органи в човешкото тяло и веднъж, когато се е разсеял, вече е много смъртоносен и в момента няма лечение за това”, допълва българката.


Нора и екипът й откриват молекули, които могат да забавят разпространението на този вид рак. През последните години той е един от най-бързо разпространяващите се - заболелите са се увеличили с над 60%. Предизвикателствата пред науката и медицината обаче тепърва предстоят. И понеже сигурно се питате, ще се върне ли Нора в България или не:


Сега завършвам и ще се местя в Европа. За жалост, не в България на този етап, но фактът, че ще съм по-близо до родината за мен е много ценен”, пояснява Нора Пенчева.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Златина Зехирова