Благовещение се почита от майките, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница

Днес е Благовещение. Празникът напомня за благата вест, с която Архангел Гавриил казва на Дева Мария, че ще роди божия син. По правило празникът се почита от майките, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

 

Мечтата да чуеш благата вест през годините е събирала хиляди жени в манастир „Свети Мина”. Според поверията, светецът закриля жените, децата им и сбъдва мечтата им за бебе. За да му благодарят на Благовещение стотици дами избраха точно това място.

 

Благата вест обаче не винаги идва бързо. 7 години е времето, в което Десислава чака малкия Давид. „Общо взето се случи така, че в момента, в който спряхме да се фокусираме върху това той ни изненада и се появи”, казва тя.

 

Точно толкова време чака и Павлина. „Всичко двойки стават много сплотени, поне нас тази борба ни сплоти, защото трябваше да издържим до този момент”, споделя майката.

 

А на Благовещение, освен за родителите, е празник и за всички, които са били неотлъчно до тях. „Не мога да го опиша. Това е чудото, ние сме част от магията и за нас е удоволствието да се докоснем дори и за миг до нея”, коментира акушерката Надежда Стаменова.

 

Жените са чакали са много. За Десислава това вече е само минало. Защото от рождението на Давид не се е разделяла с него.

 

Пламена обаче още не е държала истински децата си в ръце. Гледа другите и се надява скоро да може да се прибере със своето у дома. Заради проблеми с храненето, все още не може да ги докосва. Благовещение обаче й донесе подарък.

 

„Първият допир беше днес , затова за мен това е специален ден и се надявам оттам насетне това да можеш да им поговориш, да усетиш тяхната топлина е най-важното и се надявам да продължи и в следващите дни и всички да е наред”, казва Пламена.

 

А за всички, които очакват да чуят благата вест – майките пожелаха вяра.