Двойно наказание за виновен водач и със спътници в колата

Водачите на автомобили да плащат по-солени глоби за инцидент на пътя през почивните дни. Това е само едно от направените вчера предложения по време на втората кръгла маса, посветена на изработването на изцяло нов Закон за движение по пътищата, съобщава вестник "Монитор".

 

„В някои държави - например в Австралия, глобите за нарушения по пътищата са по-високи от тези през делничните дни. Защо да не го въведем и у нас? Ние „малтретираме”, грубо казано, товарния транспорт, като ограничаваме неговото движение, за да ни е по-удобно и комфортно да шофираме. В същото време обаче има шофьори, които си позволяват точно в тези дни да нарушават закона”, заявява Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите с безопасността на движението. Колко по-високи ще са те обаче, все още не е ясно.

 

41% от българите купуват храна от сивия сектор, съобщава вестник "Сега". Изненадващи и интересни данни за България и за другите страни от ЕС се появиха в новото проучване на Евробарометър, което търси мащабите на явлението "недеклариран труд". От него излиза, че у нас наемането на работа без писмен (макар и формален) договор вече е минало, че хората, готови да се трудят срещу плащане в плик, без осигуровки и данъци, значително са намалели през последните години и че от всички стоки и услуги в сивата икономика най-често купуваме хранителни продукти. Освен това проучването на Евробарометър показва огромни разлики в манталитета на различните нации в ЕС и разнопосочни тенденции. 

 

Повече от печата гледайте във видеото!