По сигнал на Нова телевизия новият Варненски митрополит Йоан започна проверка по случая

Варненската митрополия започва проверка по сигнал на Нова телевизия за скандална заменка на имоти, непосредствено до Карадере. Близо 40 декара църковна земя до морето са заменени за пустееща земя с далеч по-ниска стойност. 

 

Преди години благодетели решават да помогнат на църквата „Света Параскева” в град Бяла и даряват своите земи в полза на храма - апетитна хапка за всеки инвеститор. И точно това се случва - компанията „Бяла Бийч Тур”, известна днес като „ББТ Проджектс” и зад която стоят собствениците на холдинг „Титан”, предлагат замяна на имота до морето със земя в село на около 20 километра навътре в сушата.

 

Някой просто е подсказал, че има църковни ниви, които навремето хората са отделяли от залъка хляб, за да ги даряват на църквата. И в края на краищата спечели тази фирма, която има сега тези декари”, обясни д-р Христо Димов – бивш председател на Общинския съвет в Бяла.


Апетитният имот край морето се намира съвсем близо до местността Карадере. Попада в регулацията на града, обяснява главният архитект на Бяла арх. Кристиян Саралиев.

 

Просто казано - там може да се строят сгради с височина 10 метра. Намерения за строителство засега няма. Факт обаче е цената на имота. Въпреки слабата икономическа активност в района, цените въобще не са за пренебрегване.

 

„Това, което ние забелязваме, е, че цените се движат от 10-15 евро до около 100 евро на квадрат за урегулиран имот”, обясни Галин Гаврилов - мениджър във фирма за недвижими имоти.

 

Грубата сметка показва, че цената на 40-те декара може да струва 4 милиона евро.

 

За своите ценни земи край морето, църквата в Бяла получава пущинак, до който може да се стигне само с високопроходим автомобил.

 

Заменката е неизгодна за църквата и от тогавашното настоятелство са против. Сигнализират и прокуратурата. Подписът под сделката обаче е поставен. Отец Венцислав от църквата в Бяла отказа да застане пред камерата ни. По сигнал на Нова телевизия новият Варненски митрополит Йоан започна проверка по случая.

 

„Трябва да видя ясно параграфите на договора. Да си потърся юристи и те да ни посъветват какво да правим”, коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

 

Нова ТВ изпрати въпроси на потенциалния инвеститор - „Титан”, на които все още не е получен коментар.

 

Повече гледайте във видеото.

 

Темата продължава и утре, 28-ми март, в "Здравей, България".